1 Startavond
Wat houdt dit in?
Aan het begin van het vergaderseizoen is er een startavond voor jongeren vanaf de 2e jaars verenigingen, hun leiders en coaches en de leden van JongerenLink.
Eerste jaars jeugd
Deze hebben een eigen startavond op de eerste vrijdag na de herfstvakantie. Hierbij zijn de nieuwe leden, hun ouders, hun leiders en de leden van Jongerenlink aanwezig. Tijdens deze startavond wordt het verloop van een verenigingsavond en de groepsindeling besproken.
Hoe bekendgemaakt?
Dit wordt ruim van te voren bekend gemaakt d.m.v. een persoonlijke uitnodiging aan de nieuwe leden en hun ouders. Let ook op het vergaderrooster op de achterzijde van de kerkpost.
Mededelingen:
Op de startavond wordt bekendgemaakt wanneer een groep vergadert, wie de leiders zijn en wie er op de vereniging zitten. De leiders ontvangen een jaarboekje met o.a. een ledenlijst, een vergaderschema enz.
2. Cursussen
Wat houdt dit in?
Afhankelijk van de animo van de leiders en het cursusaanbod organiseert de Jongerenlink van tijd tot tijd een cursus speciaal voor de leiders. Allerhande technieken en werkvormen worden hier behandeld.
Kosten?
Doorgaans komen deze geheel voor rekening van de Jongerenlink.
3. Verenigingsavonden
Wat houdt dit in?
De eerstejaarsgroepen beginnen na de herfstvakantie met hun eerste vergadering. De andere groepen beginnen in de week na de startavond met hun eerste vergadering. De groep waarmee ze beginnen blijft normaal gesproken vier jaar in dezelfde samenstelling vergaderen. Wanneer een verenigingsavond door onverwachte omstandigheden niet door kan gaan, moet dit op tijd aan de leden en de koster doorgegeven worden.
Is er voor langere tijd vervanging nodig, neem dan contact op met de mentor.
Indeling
Hoe je de verenigingsavond wilt gaan indelen is op papier moeilijk weer te geven. In de HGJB map, die elke vereniging krijgt, staan allerlei werkvormen om een verenigingsavond te houden. Probeer hier ook je eigen draai in te vinden.
Tip: Draai een avond met een ‘ervaren’ leider mee.
4. Contributies
Voor wie?
Per verenigingsseizoen moeten de leden € 10,00 afdragen. Dit bedrag wordt per seizoen bij de penningmeester(esse) van Jongerenlink afgedragen, onder verantwoording van de leiders. Let op mededelingen hierover via de mail.
5. HGJB map
Map HGJB-Tienerwerk
Iedere tienergroep krijgt een HGJB map. In deze map vind je o.a. programma’s waarmee je met verschillende herkenbare thema’s aan de slag kunt met tieners in de leeftijd van 13 tot 16 jaar. Kenmerkend voor deze map is de grote variatie in werkvormen en Bijbelstudies. In het infoboekje kun je de inloggegevens voor de site met werkbladen vinden om te downloaden. Voor de 16+ groepen staat er een jongerenmap in de kelder (het Aambeeld) Let op: neem deze map niet mee, je mag wel een programma uit deze map meenemen, schrijf dan voorin de map je naam en het nummer van het programma.
6. Opbouw
De jeugd van 12-18 jaar maakt in 6 jaar tijd een grote verandering door. Zowel lichamelijk als geestelijk. De opbouw van de verenigingsavond kan dan ook elk jaar dieper gaan. Probeer hier rekening mee te houden. Zo kun je ze langzamerhand steeds meer verantwoordelijkheid geven (Zelf bidden of leiden e.d.).
Leiders van de 4e jaars kunnen rond januari een avond besteden aan voorbereiding op het verdergaan als 16+ vereniging met ondersteuning van een coach.
7. Kamp
Wat houdt dit in?
In het 4e jaar gaat deze groep mét hun leiders op kamp..
Waar?
Dit wordt jaarlijks door de kampcommissie bekeken. Meestal op fietsafstand in een kampeerboerderij.
Verantwoording?
Het kamp wordt georganiseerd door de kampcommissie, bestaande uit leden van het bestuur van Jongerenlink en de leiders van de 4e jaars verenigingen.
Kosten?
Worden per jaar bekeken, maar ligt meestal zo rond de € 25,-. Het kamp is voor de leiders gratis.
Tip: Laat het rustig over je heen komen. Leve de lol en neem eventueel een extra snipperdag om na het kamp bij te slapen.
8. Contactpersoon Jongerenlink
Vragen kun je altijd stellen aan ieder van het bestuur van Jongerenlink. Ieder lid van Jongerenlink is mentor over 1 of 2 verenigingen. Je mentor is op de hoogte van de gang van zaken omtrent schetsen en allerlei activiteiten. En hij of zij is er om je te ondersteunen, zodat je er niet alleen voor staat. Dat geldt ook voor als er problemen mochten ontstaan.
Citaat:
‘Zeg nooit: Ik ben maar een jeugdwerker.
Jullie zijn degenen die jongeren begeleiden, die in een fase van hun leven zitten, waarin fundamenten voor later worden gelegd.
Jullie begeleiden jongeren in een wereld waarin het niet altijd gemakkelijk is om christen te zijn.
Jullie mogen jongeren helpen om God te leren kennen!